Introductie

How-to

Op deze pagina's kun je informatie terugvinden over het hacken (c.q. volledig benutten) van je CH3SNAS of DNS-323 NAS. Wellicht werkt e.e.a. ook in een andere configuratie op de DS107+ of DS209+ van Synology.

De basis van dit alles is het installeren van de zogenaamde 'fun_plug'. Dit is een add-on programma wat op de NAS kan worden geplaatst via FTP of samba (in de meeste gevallen de netwerk mapping via windows). Dit bestand installeert een soort mini-versie van Linux en bevat een groot aantal packages die geïnstalleerd kunnen worden, naar gelang behoefte. Hierbij moet je denken aan een torrent client, nzb client, ssh etc. etc.

In principe is het voor de meeste mensen voldoende om de fun_plug voor dit alles te gebruiken. Toen deze fun-plug nog niet dusdanig geavanceerd was, kozen veel mensen voor de installatie van Debian op de NAS. Debian is één van de grotere linux distributies, met veel packages en veel achtergrond informatie. Debian is in principe een goed alternatief . Voordeel is dat er meer packages en support beschikbaar is en dat de installatie plaatsvindt in een 'afgesloten' gedeelte, een zogenaamde 'chroot' jail omgeving. Dit geeft je de mogelijkheid om bepaalde services en informatie af te schermen. Voor de installatie van Debian heb je de basis installatie van de fun-plug wel nodig.

Bovenaan de pagina staan handleidingen voor de fun_plug only en Debian omgeving, maar ook voor applicaties die onafhankelijk zijn van Debian. De fun_plug heb je in ieder geval in alle gevallen nodig. Er wordt in de handleidingen geschreven over de installatie van een nzb client, torrent client en media server. De meest korte weg is het gebruik van de fun_plug only, welke over het algemeen ook wat minder resources van je NAS vraagt.

Deze handleiding kan ook te gebruiken zijn op de Conceptronic CHD3NET, Conceptronic CH3WNAS, D-Link DIR-685, D-Link DNS-323-2TB, D-Link DNS-313, D-Link DNS-343. Debian werkt NIET op de Conceptronic CH3MNAS.

Mogelijkheden

Mijn doel met het aanschaffen van de NAS, was mijn huidige server te vervangen. Deze gebruikte ik als download server voor torrent, usenet/nzb en edonkey. De CH3SNAS moest dus precies hetzelfde gaan doen. Tevens wilde ik het apparaat gebruiken als media server voor het aanleveren van content aan mijn Playstation 3 en als FTP server.

Dit is een handleiding om tot deze situatie te komen. Heb je nuttige input ter uitbreiding op het document, graag mailen. Als je problemen tegenkomt kan ik je waarschijnlijk niet helpen. Ik ben geen Linux kenner. De informatie in dit document heb ik overal vandaan gehaald en veel is tot stand gekomen door trial and error. Heb je een probleem opgelost, mail dan in detail hoe, zodat anderen hun voordeel hiermee kunnen doen. Dan kan ik het eventueel opnemen. In de how-to wordt aangenomen dat je wel enige computerkennis hebt.

Het apparaat

De CH3SNAS is een zogenaamd Network Area Storage device. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt bestanden via je netwerk beschikbaar te maken. Het apparaat is aan te sluiten op je netwerk, waarna je de bestanden kunt benaderen via een netwerk share. De NAS heeft een licht Linux systeem aan boord waar we in deze how-to gebruik van maken. Deze howto kan ook voor de DNS-323 van Dlink gebruikt worden en wellicht met enige modificaties ook voor de DS107+ of DS209+ van Synology.

Voor meer informatie en specificaties van de CH3SNAS, zie de site van Conceptronic.net



Wat krijg je

De CH3SNAS wordt geleverd in een nette doos, met bijbehorende netstoeren (ook UK) en een netwerkkabel. Het front kan eenvoudig verwijderd worden, waarna een of meerdere SATA schijven kunnen worden geplaatst. Ik heb ervoor gekozen voorlopig twee 1TB Western Digital schijven te plaatsen.

Harde schijven (SATA) plaats je makkelijk door het front te verwijderen.
Ook zie je hier de aansluitingen van de CH3SNAS (achterkant)


Door de geringe grootte makkelijk te plaatsen. Bij mij in de meterkast.


Voordat je begint

!! De stappen zoals beschreven in deze handleiding zijn voor eigen risico. Besef je dat je het apparaat op een andere dan normale wijze gebruikt. !!


Benodigdheden en voorwaarden

Commando's

Wanneer een commando moet worden uitgevoerd, wordt dat in deze handleiding aangeduid met een # (bijv. # chmod etch.tar 755) Zet de # natuurlijk niet voor commandos zelf, maar dat begreep je wel. Voor het invoegen van een regel wordt >> gezet (bijv. >> startme.sh) Bij beide gevallen staat de tekst in het paars.

Text Editors

In deze handleiding is het op diverse plaatsen nodig om bestanden te bewerken. Dit kan je in Linux zelf met het commando vi doen. VI is een basic editor waar je je even in moet verdiepen, anders kan het snel fout gaan (gebruik ESC :q! ENTER om te ontsnappen uit VI wanneer je iets onherstelbaars fout doet!). Als je VI binnenkomt om een bestand te bewerken, maak je aanpassingen, druk esc, vervolgens :write en daarna :quit. Hier vind je een een goede uitleg in het Nederlands. Wanneer het niet nodig is in VI te werken, zou ik je aanraden notepad++ te gebruiken, een opensource editor onder windows. Deze gaat prima om met de bestandsstructuur binnen linux. Gebruik GEEN notepad(kladblok) of Wordpad . Hiermee vermink je de bestanden absoluut! Je hebt dan natuurlijk wel een netwerk mapping nodig naar je CH3SNAS om de bestanden te benaderen. Een andere nuttige editor welke je onder Debian kan installeren is Joe. (#apt-get install joe)

Winrar

Gebruik winrar voor het uitpakken van gecomprimeerde bestanden. Winzip of de ingebouwde windows zip module willen nog wel eens voor problemen zorgen.

Putty

Putty is een telnet/SSH client die je kan gebruiken om naar je NAS te verbinden. Putty download je hier. Deze ga je zeker nodig hebben. Commando's in deze how-to kun je na gekopieerd te hebben in het Putty venster plakken met een enkele klik op de rechtermuisknop. Dat scheelt een hoop typwerk en is minder foutgevoelig.

CHMOD

Er wordt in deze handleiding een aantal keer gebruik gemaakt van CHMOD voor het toewijzen van rechten op bestanden. Hier wat meer informatie.

Opstart tijd NAS

Houd er rekening mee, dat hoe meer zaken je installeert, hoe langer het duurt voor de NAS deze heeft opgestart. Vanuit de web interface zie je bij een herstart een nette countdown-timer, ik kan je aanraden applicaties pas een halve minuut of minuut later uit te proberen.

Als het niet werkt

Probeer na iedere configuratiestap waarbij je iets installeert dan wel aanpast in de opstartprocedure van de NAS dan wel programma een reboot van de NAS via de web-interface uit te voeren. Dit werkt over het algemeen goed in het kader van error-checking. Vergeet niet openstaande telnet of SSH sessies netjes af te sluiten voordat je de reboot uitvoert. Check na een reboot of alle applicaties nog werken zoals het hoort, zodat je altijd een stapje terug kan doen om fouten te herleiden.

Herstarten van de je NAS

Wanneer je de NAS om wat voor reden dan ook herstart, houd er dan rekening mee draaiende applicaties netjes af te sluiten met het 'killall' commando (zie onderstaand voorbeeld voor het killen van Mldonkey). De NAS is bij een herstart namelijk niet zo selectief in het afsluiten van applicaties.

# kilall mlnet

Intallatie uitvoeren vanaf Apple computer

Installatie en kopiëren van bestanden via een Apple computer blijkt niet goed te werken. Dit heeft te maken met de rechten die de bestanden tijdens het kopiëren. Een workaround is om dit via cyberduck of Filezilla te doen (na de fun_plug installatie, want die werkt wel). Gebruik de in MacOS aanwezige applicatie "Terminal" voor je telnet of SSH verbindingen.